Het natuurlijke zelf

Het Natuurlijke Zelf – Leven in onvoorwaardelijkheid

Het natuurlijke zelf is de basis van ons bestaan: het gaat hier niet om te worden wat je omgeving verlangt, maar om te zijn wie je bent en te groeien en ontwikkelen van daaruit. Vervreemding van het zelf is een grote oorzaak van vele problemen die mensen ondervinden in het leven: eenzaamheid, een gevoel er niet bij te horen, jezelf steeds maar weer bewijzen en falen, onzekerheid, angst en ga zo maar door. Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen: ik ben mezelf altijd 100%. De maatschappij heeft haar normen en waarden gericht op een soort ideaal beeld van de mens, maar geloof me: niemand kan die waarmaken. Toch wordt je er altijd naar beoordeeld en is kritiek op elkaar geven iets wat als normaal wordt beschouwd. Kan het ook anders?

Begin bij de kinderen 

Ja! Maar we zullen moeten beginnen bij de kinderen door bij hun opvoeding prioriteit te geven aan het laten ontwikkelen van hun eigenheid, hun eigen talenten vanuit hun eigen kracht. In elk kind zit een aangeboren gevoel voor zuiverheid en integriteit, maar door de eisen die vaak aan ze gesteld worden, worden ze gedwongen zich steeds minder vanuit hun integere ik te gedragen. Ze gaan het voorbeeld gedrag overnemen van de mensen in hun omgeving: ouders, familie en later leraren. Helaas hebben die ook geen kans gehad bij hun opvoeding om zichzelf te blijven, hun natuurlijke zelf.

Ergens moet deze vicieuze cirkel dus doorbroken worden en daarvoor dienen we ons weer bewust te gaan worden waar het in het leven nu eigenlijk om draait. Voor iedereen kan die vraag misschien weer anders beantwoord worden, maar moeten we juist de ruimte voor hebben om dat te kunnen doen. Ruimte om eigen antwoorden te vinden, niet die van anderen.

Slaaf van de maatschappij

Er is steeds minder ruimte lijkt het, er zijn zoveel verplichtingen waar we aan moeten voldoen: werken, geld verdienen, hypotheek betalen, belastingen betalen, sociale verplichtingen, en zo gaat het door. Natuurlijk hebben we ook veel rechten en we hebben heel veel meer dan zoveel andere mensen in de wereld: voedsel, veiligheid, een dak boven ons hoofd.

Toch zijn we op het punt aangekomen om dat te gaan delen met anderen, maar wanneer hebben we daar de tijd voor? We besteden veel tijd aan zinloze zaken, waarvan gezegd wordt dat ze belangrijk zijn. We zijn slaaf geworden van de maatschappij die we zelf gecreëerd hebben.

Ik denk dat we doorgedraaid zijn in onze comfortabele levensstijl. Het geeft ook geen voldoening meer, vandaar dat er veel mensen op zoek zijn naar zichzelf. Deze spirituele zoektocht is niet anders dan een zoektocht naar de verbinding met zichzelf: hun natuurlijke zelf. Het is tijd dat we ons herinneren waar we vandaan komen: we zijn een creatie van de natuur, daar liggen onze wortels. Onze geboorte is onderdeel van een natuurlijk organisch proces en onze dood is dat ook. In de tussen tijd hebben we ruimte nodig om te leren en te ontwikkelen, maar vooral om creatief te zijn: om te creëren. Een creatie is uniek aan de persoon die het manifesteert en geeft veel voldoening. 

Dankbaarheid

Hoe blijf je positief als alles en iedereen om je heen lijkt te zijn geraakt door negatieve ervaringen of invloeden? Als het nieuws in de krant en op journaal alleen maar de ellende weergeeft die er in de wereld is. Als je s ’morgens opstaat en niet op wilt staan, want hoe kom je nu weer die dag door? Als de zaken blijken tegen te zitten en er alleen maar donkere wolken in de lucht zijn? Hoe kun je dan uit die spiraal van negativiteit komen, die langzaam aan jouw energie en levensvreugde begint te knagen? Er zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen dat je positief in het leven staat en de regie in eigen handen houdt. Het begint  door je te richten op de positieve dingen in jouw leven en dankbaarheid te voelen. Er is altijd wel iets waar je dankbaar voor kan zijn.

Positieve aandacht

Wat we snel vergeten is dat er veel goede dingen gebeuren, maar dat lijken we als vanzelfsprekend te nemen. Kijk eens naar de mensen die na de rampen en ongelukken in actie komen, om mensen te helpen. Kijk eens naar de mensen die zich dag en nacht inzetten om een ander te helpen, de omgeving veilig of schoon te houden of bijdragen aan het in stand houden van alledaagse gemakken waar we allemaal gebruik van maken. Welk voorbeeld geven we aan onze kinderen? Laten voelen hoe onveilig en negatief de wereld is? Elk stukje berichtgeving van televisie, nemen zij ook in zich op en dragen dat mee. Ze denken dat het er allemaal bij hoort, dat het normaal is, dus ook zij wapenen zich om zich te kunnen weren als het nodig is. Het wordt echt hoog tijd, dat we de balans weer gaan vinden en ons meer gaan richten op alle positieve zaken die er zijn, en die zijn er! Vanuit die balans kun je dan weer gaan creëren en voelen wie je echt bent en waar je echt behoefte aan hebt.

Lijstje van dankbaarheid

Als je nu een lijstje zou maken met dingen waar je dankbaar voor bent, dan weet ik zeker dat je meer kan opschrijven dan je denkt. Mijn lijstje zou zijn op dit moment:

  • mijn gezondheid
  • mijn kinderen
  • mijn huis
  • voldoende te eten
  • mijn vriendinnen
  • mijn familie
  • de bomen om me heen
  • de films die ik kan zien
  • de bloemen die ik kan ruiken

De lijst kan langer, maar dat doe ik nu even niet. Wat ik wil zeggen, is dat er te veel in ons leven als vanzelfsprekend wordt genomen. Al die zaken zijn er niet zonder dat er iets voor gedaan is om ze te creëren: de natuur is altijd bezig, ze zal nooit ophouden, tenzij wij haar volledig vernietigen. We zijn echter vergeten dankbaar te zijn, we weten de waarde van wat we hebben niet meer goed te voelen en te erkennen. Als we dat wel zouden doen, zouden er geen ‘slachtoffers’ zijn. Natuurlijk gebeuren er ook vervelende dingen, die horen bij het leven en daar moet je ook doorheen. Echter de uitdaging is om de positieve ervaringen daarvan te pakken en er iets mee te doen. Het leven vormt ons door ervaringen en er is altijd een reden waarom dingen gebeuren.

Onvoorwaardelijk zijn

Elke dag je lijstje van dankbaarheid maken, gaat je op den duur meer energie geven. Je voelt je sterker, positiever en klaar om alles aan te kunnen. Je laat je niet gek maken, je weet wat goed is en je weet welk goeds jij hebt te bieden. Vanuit dat gevoel kun je ook meer voor anderen betekenen, je dienstbaar opstellen, meehelpen aan het groter geheel. Er is niets mooiers dan onvoorwaardelijk te geven, geen karma kan daar tegen op. Als je dan weer naar het nieuws kijkt en hoort over een bomaanslag, geef het liefdevolle aandacht en laat het weer los. Elke liefdevolle gedacht gaat effect hebben en des te meer het er worden, des te positiever we in balans komen. De kracht van denken is sterker dan je denkt en kent geen tijd of plaats. Dankbaarheid is daartoe een sterk instrument, geef je er maar aan over, het doet geen pijn!

Dit is wat we onze kinderen moeten meegeven, dit is hun erfenis. We zijn allemaal scheppers, dat is onze natuur. Het is dus belangrijk dat je jezelf goed kent en weet welke keuzes bij jou horen. Alleen dan kun je jezelf zijn en harmonie in jezelf vinden, je natuurlijke zelf!

Manon Tromp is Levens/loopbaan coach en schrijfster. Ze werkt vanuit een verbinding met de natuur. Voor meer informatie of  begeleiding, zie: www.natuuralscoach.com en www.manontromp.com

No Comments Uncategorized

Natuurlijk Leven

 Natuurlijker Leven Tips

Dit artikel is uit het boek ‘Aardevrouwen Spreken’, waarin 13 vrouwen hun visie geven op de aarde en wat zij doen om positieve veranderingen te brengen, samengesteld door Manon Tromp – A3 Boeken.

Natuurlijke Zelf

Het belangrijkste is dat je met aandacht gaat kijken naar jezelf: wie je echt bent en wat je echt wilt. Even los van wat er van je gevraagd wordt. Stel dat er geen voorwaarden waren, hoe zou je dan je leven inrichten? Waar zou je voor gaan? Waar krijg je pretogen van? Weet je wat jouw missie of doel in het leven is? Het beantwoorden van deze vragen zijn belangrijk om je bewust te zijn van jouw natuurlijke zelf en vormt de basis voor het toetsen van alles wat op je af komt of waar je voor zou willen gaan. Des te dichter je bij jouw natuurlijke zelf staat, des te meer je in balans kan zijn en des te beter je bestand bent tegen de teleurstellingen die het leven op je af kan vuren. Het vraagt van je om vaker naar binnen te gaan en niet de antwoorden buiten jezelf te zoeken. Dat kan op verschillende manieren; door meditatie, maar ook door therapie of zeer diepzinnige gesprekken met vrienden. Durf stil te zijn en te voelen wat er binnen je speelt, hoe eng het misschien ook mag lijken. Pas als je durft te leven volgens jouw natuurlijke kompas, kun je meer in harmonie zijn met je omgeving. Wees niet bang anders te zijn dan anderen, ga niet in tegen je natuurlijke flow en je zult snel merken hoe bevrijdend dat kan zijn.

Natuurlijke voeding: 

Niet alleen is het belangrijk dat je bewust bent van wat er binnen je leeft, maar ook dat je bewust bent van wat je letterlijk en figuurlijk naar binnen laat komen. Jouw lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: ongezonde eetgewoontes kunnen niet alleen slecht zijn voor je lichaam, maar hebben ook invloed op je mentale balans. Ons lichaam en onze geest hebben bepaalde voedingsstoffen nodig, mineralen en vitamines om gezond en in balans te blijven. Die krijg je vooral van voeding dat zo min mogelijk bewerkt is en waar nog voldoende levenskracht in zit. De meeste producten die je tegenwoordig in de supermarkt koopt, hebben geen levenskracht meer. Probeer goed op te letten op wat je koopt en eet. Het heeft allemaal te maken met goed voor jezelf willen zorgen. Wat betreft de voeding voor je geest: ook hier geldt houdt het zuiver.

Negatieve gedachtes zijn in veel gevallen veroorzakers van depressie of ziektes. Je mag best een negatieve gedachte hebben, maar geloof er niet in en gedraag je er niet naar. De Amerikaanse schrijfster Byron Katie* heeft hier een prachtige methode voor om je negatieve oordelen of gedachtes om te draaien.  Daarnaast is meditatie ook een effectieve manier om rust in je geest te brengen, maar het is wel belangrijk dat je weet welke meditatie methode goed bij jou past. Niet iedereen is gebaat bij simpelweg zitten en stil zijn; er zijn ook methodes die bijvoorbeeld met beweging werken of met creativiteit. 

photo by Noelle Otto

Natuurlijke Omgeving: 

Een rustige geest kan zeker gebaat zijn bij een rustige omgeving. Lawaai, zeurende en negatieve mensen, luchtverontreiniging en een gevoel van onveiligheid zijn factoren die het moeilijk maken om in balans te zijn, zeker als je een hooggevoelig mens bent. De natuur is bij uitstek de plek om bij te komen, maar niet iedereen kan in of vlakbij de natuur wonen. Mocht je in een stad wonen, probeer dan een plek te vinden in je buurt waar je tot rust kan komen, een zogenaamde krachtplek. Heb je een druk gezin, creëer je dan een rustplek in huis waar je je kan terugtrekken. Werk je op een druk kantoor, trek je dan af en toe terug en probeer vijf minuten aandacht te geven aan je ademhaling.

Ademhaling is heel belangrijk voor je gezonde balans, de stichting Art of Living * geeft een zeer effectieve cursus waarbij je leert je spanning los te laten door ademhaling. En maak eens een lijstje van mensen in je directe omgeving: zijn er mensen bij die de energie uit je trekken? Het klinkt hard, maar probeer deze mensen te vermijden en als dat niet lukt ga dan eens een goed gesprek met ze aan om te kijken of je een betere manier kan vinden om met elkaar om te gaan. Een natuurlijkere omgeving heeft vooral te maken met het creëren van een omgeving die vooral goed bij jou past en bevorderlijk is voor een prettiger leven.

No Comments Uncategorized