Hoe doe ik dat?
Een wazig hoofd, humeurige aanvallen, twijfels over alles en vooral mezelf: het is duidelijk dat ik midden in de overgang zit. Ik wilde me eigenlijk daar helemaal niet mee bezig houden, gewoon proberen door te leven zoals ik altijd al gedaan heb. Echter ik moet accepteren dat ik dat niet meer kan en dat is echt heel moeilijk. De frustratie is groot, niet alleen over de realisatie dat ik niet meer zoveel kan als vroeger, maar ook de frustratie over het verliezen van mijn looks en het steeds meer voelen van de pijntjes in mijn lichaam. Ouder worden is geen pretje in dat opzicht: ik durf nauwelijks nog in de spiegel te kijken, want ik zie een gezicht met veel lijntjes en alhoewel ik geen voorstander ben van Botox, verlang ik er af en toe stiekem wel naar. Van binnen voel ik me nog wel jeugdig, maar van buiten is dat niet te zien. Volgens de natuurlijke cyclus ben ik in transformatie van Moeder naar Oma, ook wel de oude wijze vrouw genoemd. Ik verzet me daar nog tegen, maar ik kom toch wel steeds meer in het besef dat dit een transformatie is die ik niet kan tegenhouden. Maar ik kan er wel het beste uit halen, want er komt nu een kracht vrij die ik goed kan gebruiken.
Er is geen grotere creatieve kracht op aarde dan het vurig enthousiasme van een postmenopauzale vrouw
Margaret Mead

Vlieg op!
Opvliegers vallen bij mij wel mee, ik krijg het af en toe wel even warm, maar het is niet heel ernstig. Waar ik wel last van heb zijn mijn emoties: ik kan snel verdrietig worden of geïrriteerd: er zijn veel momenten dat ik tegen alles en iedereen roep: Vlieg Op! Ik heb het dan gehad met de maatschappij waarin we leven of gehad met de mensen om me heen die in mijn ogen niet integer zijn, of gehad met het continue maar moeten ondernemen om de huur te betalen. Maar de bottom line van deze frustraties is eigenlijk dat ik voel dat ik het niet meer aan kan. Het lichaam en de geest lijken achter de feiten aan te hobbelen: het wordt steeds lastiger mezelf in beweging te zetten. Het liefst lig ik op de bank Netflix te kijken (ik heb alle series ongeveer gezien) en het idee om te moeten opstaan en iets te gaan ondernemen, maakt me zo huiverig dat ik mijn bed in wil duiken en er niet meer uit wil komen. Toch probeer ik wel door te gaan en als ik eenmaal in een ritme zit, gaat het wel weer, want ik ben ook een heel sociaal mens: ik krijg energie van ontmoetingen en het opdoen van nieuwe ervaringen. Gelukkig maar.

Natuur en ontspanning
Wat mij echt heel goed helpt om mijn lichaam en geest tot rust te brengen is wandelen in de natuur. Die heerlijke energie voedt mijn ziel en voor mij is een bos bad echt het beste medicijn. Door de overgang ben je vaak meer gevoelig voor prikkels en onzuivere energie. Onzuiver is bijvoorbeeld lawaai, luchtvervuiling, slechte voeding, toxische mensen en noem maar op. Zelfs het continu leven en werken tussen betonnen muren, kan er voor zorgen dat je energetisch leeg loopt. Een goede balans met vaker in de natuur zijn, kan dat tegen gaan. Helaas zijn we niet altijd in staat om de natuur in te gaan, maar gelukkig zijn er ook andere manieren om je energie aan te vullen. Meditatie en Mindfulness zijn daar een goede voorbeelden van. Deze methodes hebben zich bewezen door de eeuwen heen en kunnen bijdragen aan een innerlijke ontspanning. We leven in een wereld waar we steeds meer prikkels hebben en we staan vaak continu aan. Door in ieder geval minstens 1 keer per dag naar binnen te gaan voor een meditatie of ademhalingsoefening, kun je ontspanning toelaten. Mindfulness is niet anders dan volledig in het moment zijn bij alles wat je doet. Dat is iets wat je kunt opbouwen middels oefeningen, want het is een vaardigheid. Begin met een kleine actie en bouw het op.

Een plek voor jezelf
Mocht je beslissen om met meditatie of mindfulness aan de gang te gaan, zorg dan dat je in je huis een plek creëert waar je niet gestoord wordt. Daarnaast is het fijn om de plek in te richten met bijvoorbeeld een altaar waar je een kaarsje, een boeddha of iets wat jou rust geeft, op plaatst. Zuivere wierook (let goed op, want veel is tegenwoordig chemisch), zoals salie kan je gebruiken om de ruimte schoon te maken van negatieve energie. Een belletje of klankschaal is prettig om je meditatie mee in te luiden. Zolang deze plek je rust geeft, zodra je er bent of alleen maar naar kijkt. Begin met er elke dag even te zijn, al is het alleen maar even om in de vlam van de kaars te staren. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om te ontspannen. En om je echt op weg te helpen, is hier een oefening.
Oefening:
Sluit je ogen en focus je op je ademhaling: maakt niet uit als er gedachten komen, laat ze gaan. Voel hoe je in ademt en hoe je uit ademt. Herhaal dat een aantal keer en probeer te ademen vanuit je buik. Je zult steeds meer rust voelen en als je zover bent, visualiseer dat je met elke inademing vrede inademt en met elke uitademing, spanning uitademt. Blijf dat een aantal keer doen. Het lijkt makkelijk, maar dat is het niet, dus wees geduldig met jezelf. Oefen dit tenminste 1 week lang, elke dag om er goed in te komen.

Natuurlijk de Overgang door? Gezonde voeding, beweging en mindfulness kunnen hier aan bijdragen. Tijdens onze retraite : Natuurlijk de Overgang in April of in Oktober 2022 – zullen ervaren coaches een bijdrage leveren om meer te leren over natuurlijke opties om de overgang aangenamer te maken.